Atelier Lutz, voor conservering en restauratie van een schilderij, het retoucheren van een afbeelding

Ronald Lutz (Den Haag, 1959) is sinds 2017 als zelfstandig restaurateur werkzaam in Middelburg. Hij komt uit een familie van kunstenaars. Zijn vader was de Haagse portretschilder Bernard Lutz (1913-1975) en zijn oom was de graficus en etser Gerard Lutz (1914-1983). De wens om zich met de schilderkunst bezig te houden als restaurator heeft zich pas later geopenbaard. Ronald studeerde biologie in Amsterdam. Na zijn studie heeft hij als academicus allerlei banen gehad, onder andere bij Rijkswaterstaat.

Houtskooltekening van Bernard Lutz (1968): Ronald als kind (negen jaar)
Portret van Ronald als kind door Bernard Lutz. Houtskool op papier (1968).

Na enige tijd realiseerde hij zich dat hij als zelfstandige meer voldoening uit zijn werk zou halen dan in een grote organisatie. Hij heeft toen een aantal jaren als klusser en (huis)schilder gewerkt voor een trouwe groep vaste klanten. Na zijn deeltijdstudie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASKA) te Antwerpen heeft hij zijn klussenbedrijf vaarwel gezegd om zich volledig toe te leggen op de schilderijrestauratie.

Ronald Lutz neemt zijn nauwgezetheid en klantgerichtheid waarmee hij zijn werk als klusser benaderde mee in het restaureren. Daarbovenop komt nog een grote liefde voor de ambacht van de schilderkunst. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een simpel werkje van een amateur of van een professional. Zijn technisch inzicht komt hem ook als restaurator goed van pas.

In de media

Lees het verhaal over Atelier Lutz op dé website over Middelburg: Wij zijn de Stad. Klik hier

Of bekijk het bijbehorende filmpje hier.

Van bioloog, via klussenman tot restaurator: Omroep Zeeland maakte dit portret.